Wilt u op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, abonneer u dan op onze nieuwsbrief.

nieuws
Nieuwsbrief
Poortmantechniek
U bevindt zich hier:   Bedrijf      Geschiedenis

Bedrijf - Geschiedenis

Poortman: passie voor techniek

 

Poortman Techniek. De naam is nieuw en datzelfde geldt voor de koers. Begonnen met handel op de boer, is het vizier nu gericht op bouw en industrie. Maar ook boeren en particulieren kunnen bij Poortman nog altijd terecht. 

 

Het verhaal begint in 1975. De dan 23-jarige Harm Poortman werkt al enige jaren op de boerderij van zijn vader in Nij Beets. "Maar dat was niet mijn passie." Hij vond een baan als kraanmachinist, maar dat was volgens zijn schoonvader niets voor Harm. Die zag veel meer een handelsman in zijn schoonzoon. Het bedrijf van Andries de Groot, de plaatselijke handel in klompen en klein boerengereedschap stond te koop. Van de ene op de andere dag waren Harm en zijn vrouw Tsjitske de nieuwe eigenaren. De start was zwaar. Binnen een paar maanden was er brand, een drama dat zich later nog eens zou herhalen. Harm en Tsjitske wisten echter niet van opgeven. Het bedrijf groeide en groeide en dat gold ook voor het assortiment. "Ik wilde dat boeren nieuwschierig bleven, ik moest altijd wat nieuws te bieden hebben." Was Harm de boer op, dan stond Tsjitske in de winkel. Eind jaren zeventig werd Poortman dealer van Gallagher, een gerenommeerd merk in elektrische afrastering uit Nieuw Zeeland. Hiermee vestigde hij definitief zijn naam in agrarisch Noord Nederland. In 1981 sloeg het noodlot opnieuw toe. Bij Harm werd reuma vastgesteld. "De dokter deelde mee dat ik direkt moest stoppen met de zaak." Ze zetten echter door.

 

Poortman Solar

In 1986 ontdekte Poortman in Nieuw Zeeland een nieuwe vorm van begrazing, waarbij veel schrikdraad nodig was. De introductie in Nederland zorgde voor een enorme omzetstijging. "De koeien schuiven telkens een stukje op in het land." De boeren waren enthousiast, maar het drinkwater moet dan ook meeschuiven!" Harm ontwikkelde hiervoor de Poortman Solar, een mobiele drinkbak die draait op zonne-energie. Het bleek een gat in de markt. Tot 1994 produceerde Poortman jaarlijks honderden drinkbakken. De teller staat inmiddels boven de 3000 stuks! In 1992 meldde PEL zich, een andere fabrikant van schrikdraadapparatuur. Zij wilden Poortman als Nederlands importeur. "De PEL produkten zijn super, dat zagen wij wel zitten." Het bedrijf groeide in Nij Beets uit haar jasje. In 1997 kwam de locatie van bouwbedrijf Van Wijnen aan de Badweg in Gorredijk beschikbaar. "Dat was het! Dit wordt ons nieuwe plek." Rond de verhuizing naar Gorredijk klopte ook zoon Thomas aan de deur.

 

Nieuwe wegen

Thomas nam het initiatief over en sloeg nieuwe wegen in. Vooral de solar systemen hebben een boost gekregen, waar elke dag aan nieuwe ontwikkelingen wordt gewerkt. Het bedrijf werd in 2009 Hitachi Power Dealer. De klant staat nog altijd voorop. Iedereen krijgt aandacht en service. Poortman Techniek steunt op 2 pijlers. De agrarische groothandel: Importeur en fabrikant van PEL elektrische afrasteringsystemen en de Poortman-Solar off-grid solar systemen. Daarnaast is er voor de prijsbewuste ZZPér, bouw en industrie en tevens de kwaliteitsbewuste particulier een technische groothandel inclusief verhuurafdeling. In deze groothandel vindt u onder andere machines, gereedschappen, bevestigingsmateriaal, ijzerwaren en werkkleding. Als erkend leerbedrijf heeft Poortman al veel jongeren begeleidt op hun weg in de maatschappij. Mem Tsjitske is veel in de winkel te vinden, Harm heeft eigenlijk geen andere rol meer dan aandeelhouder. "Maar als ik me goed voel ben ik er zeker te vinden." 

 


Badweg 40
8401 BL Gorredijk
Tel : (0513) 466 003
Fax : (0513) 466 004
infopoortmantechniek.nl

Volg ons ook via

Volg Poortman Techniek op Facebook Volg Poortman Techniek op Twitter
Ons openingstijden

Onze showroom/winkel/magazijn is op de volgende tijden geopend.
Wij zijn dan ook telefonisch bereikbaar.

Maandag t/m vrijdag:8.00 - 17.30uur
Zaterdag:9.00 - 16.00uur

Let op: géén koopavond.

Ga direct naar

Aanbiedingen
Producten
Verhuur
Routebeschrijving

Kijk ook eens op

PEL Elektrische afrasteringsystemen

Poortman Solar - Fabrikant veedrinkinstallaties op de zonne energie
© 2023 Poortman • Vormgeving: Groenewold • Techniek: SkarWebPrivacyverklaring Poortman Techniek